TRacteur équipé de pneus MICHELIN AXIOBIB2 dans un champ

picture-axiobib2-0221-at-work-8.full.jpg

TRacteur équipé de pneus MICHELIN AXIOBIB2 dans un champ

Montage en demontage van uw banden

Montage- en demontagewerkzaamheden kunnen risico's met zich meebrengen, dus Michelin raadt aan om de montage en demontage van landbouwbanden uit te laten voeren door getrainde en gekwalificeerde vakmensen die gebruik maken van de juiste gereedschappen en werkmethoden. Vertrouw deze werkzaamheden nooit toe aan een leerling die alleen werkt. Als deze werkzaamheden door meer dan één persoon uitgevoerd worden, dan zorgt u ervoor dat bij het monteren van grote banden ten minste één andere persoon aanwezig is tijdens de werkzaamheden. Gebruik een persluchtsysteem met een correct afgestelde drukbeveiliging. Het niet opvolgen van deze instructies en methoden kan tot gevolg hebben dat de landbouwband verkeerd op de velg wordt gemonteerd en dat de band snel leegloopt, met ernstig of zelfs dodelijk letsel tot gevolg.

Een band van de velg demonteren

disassemble a wheel

Edito removebead ag Help and Advice

disassemble a wheel

1. Probeer nooit de hiel van een landbouwband van de velg te drukken terwijl de band is opgepompt.

2. VEREIST: Verwijder het binnenventiel:

 • Controleer of de landbouwband helemaal leeg is voordat u de band gaat demonteren;
 • Gebruik geen gereedschap dat de zijwanden of de hielen van de band kan beschadigen;
 • Gebruik voor het losdrukken van de hielen de uitsparingen voor demontage in de hielzone van de band, indien aanwezig;
 • Smeer de velgrand en de hielen van de band in met montagevet voor een soepele demontage. Voorkom beschadiging van de hielen, voornamelijk bij het demonteren van een lekke band;
 • Wanneer de velg zichtbaar beschadigd is, moet u de landbouwband eerst leeg laten lopen en dan de band samen met de velg demonteren

Voorbereiding op de montage

triptich picture of a man removing a tyre

Edito remove tyre large reference Help and Advice

triptich picture of a man removing a tyre

1. Controleer of de velg, de landbouwband en de binnenband bij elkaar horen. Controleer of:

 • de band geschikt is voor het voertuig of de machine;
 • de diameter van de velg overeenkomt met de diameter van de te monteren band (bijvoorbeeld: band 18.4 R 30 en velg DW16L x 30);
 • de montage van de band is toegestaan op deze velg (raadpleeg de kenmerken in de documentatie van de fabrikant)

⚠️ Let op: er bestaan velgen met een diameter van 15.3". Monteer nooit 15"-banden op deze velgen. Monteer ook nooit 16"-banden op velgen van 16.1" en 16.5".

2. Voordat u een reeds gebruikte band monteert:
- de velg moet schoon zijn en in perfecte toestand verkeren (geen beschadigingen),
- zo niet, maak de velg dan grondig schoon met een metalen borstel. Monteer nooit een band op een beschadigde of vervormde velg met beginnende scheuren, sporen van lasreparaties, enz.

3. Op een gebruikte band moet u de buitenkant en de binnenkant zorgvuldig controleren op eventuele beschadigingen. Bij beschadigingen of slijtageplekken die, naar het oordeel van een bandenspecialist, niet meer te repareren zijn, moet de band worden verwijderd.

4. Voor montage met binnenband moet u altijd een nieuwe binnenband gebruiken die bij de bandenmaat past (op de binnenbandmarkeringen staan de compatibele bandenmaten).

⚠️ Monteer nooit een binnenband in een beschadigde of gerepareerde velg of op een velg met een afwerking die niet geschikt is voor een binnenband.

Voor de montage van een Tubeless-band (zonder binnenband) op een Tubeless-velg moet altijd een nieuw Tubeless-ventiel worden gemonteerd.

5. Gebruik gereedschap in goede staat , m.a.w. niet scherp en geschikt voor de betreffende band en velg (hiellichter, bandenijzer, machines...) In geval van brede of grote banden raden we aan om voor de montage van de tweede hiel een hieldrukker of hiellichter (met ondersteuning van een geschikte monteur) worden gebruikt. Gebruik de hielduwer om ervoor te zorgen dat de tweede hiel goed in het velgbed ligt om beschadiging van de band te voorkomen. Smeer de velgrand en de hielen van de band in met bandenvet voorafgaand aan de montage. Breng een dun laagje bandenvet aan op de binnen- en buitenzijde van de hielen zoals te zien is op onderstaande afbeelding. Op de buitenkant van de hielen moet het vet 5 cm hoger zijn dan de velgrand. Gebruik uitsluitend producten die geschikt zijn voor deze toepassing en die de band niet aantasten. Gebruik geen producten op basis van koolwaterstof, siliconen en antivries.

De banden verticaal op wielen monteren

two men fitting a tire

Edito fit tyre vertical Help and Advice

two men fitting a tire

fitting 7

1. Plaats het ventiel of de ventielopening aan de onderkant.

2. Als er een markering van het ventiel op de zijwand van de band staat, dan plaatst u de markering zo dicht als mogelijk bij de ventielopening of het ventiel van de velg.

3. Breng de band aan op de velg, zodat de eerste hiel van de band tegen de velgrand komt te liggen. Neem de draairichting die wordt aangegeven door de pijl op de band (indien aanwezig) in acht.

4. Gebruik een geschikt bandenijzer om ongeveer elke 10 cm druk uit te oefenen:

 • duw de eerste hiel over de velgrand.
 • Nadat de eerste hiel is aangebracht: plaats de licht opgepompte binnenband in de band (bij banden met binnenband) en bevestig het ventiel door de moer gedeeltelijk aan te draaien.
 • Voor de tweede hiel: duw de hiel over de velgrand,
 • eindig bij het ventiel.

5. De band centreren en de hielen aanbrengen

 • laat de krik iets zakken voor een optimale centrering van de band;
 • trek het binnenste mechanisme van het ventiel eruit;
 • pomp de band langzaam en gedeeltelijk op voor een optimale positionering van de hiel;
 • controleer of de hielen de binnenband niet afknellen. Pomp de band op tot max. 2,5 bar om er zeker van te zijn dat de hielen goed gepositioneerd zijn.


Oppompen en de hielen aanbrengen

Picto ag help advice schema fitting en Help and Advice


⚠️ BELANGRIJK: Ga nooit binnen de kegels staan (afbeeldingen 1, 2 en 3), om elk risico op lichamelijk letsel in het geval van een incident te vermijden. Gebruik voor optimale veiligheidsomstandigheden een volledig functioneel luchtpistool dat op het ventiel is aangesloten met een luchtslang van minimaal 3 meter en dat is uitgerust met een klembevestiging aan het ventiel en een gekalibreerde drukmeter (vergrendel nooit de trekker).

Veiligheid:

Gebruik de volgende veiligheidsuitrusting:

Systeem ter ondersteuning van de bandmontage (veiligheidskooi);
Veiligheidsbril
Veiligheidsschoenen
Gehoorbeschermers. Wanneer er geen veiligheidskooi of veiligheidsstang aanwezig is, moet de monteur zo ver mogelijk uit de buurt blijven van de band en de velg.

Voorzorgsmaatregelen:

Controleer allereerst:
of de hielen goed op hun plaats zitten en goed gecentreerd zijn ten opzichte van de velgrand. Pomp de band op tot maximaal 2,5 bar (36 psi) en ABSOLUUT NIET MEER DAN DAT MAX. 2,5 BAR om de hielen op de velgrand te plaatsen en te positioneren. OVERSCHRIJD DEZE SPANNING NIET.
Als de hielen niet goed op hun plaats zitten: laat de band leeglopen, smeer deze opnieuw in en pomp deze op tot max. 2,5 bar (36 psi). Herhaal de handeling zo vaak als nodig is tot de banden goed op hun plaats zitten.

picto fitting 10 help and advice

Vervolgens: Zodra alle voorgaande handelingen naar behoren zijn uitgevoerd:

Breng het binnenmechanisme van het ventiel weer aan (binnenventiel)

Draai de moer op het ventiel met de hand vast

Pomp de band op tot de opgegeven gebruiksspanning, volgens de in de documentatie van de fabrikant vermelde belastingsniveaus, of tot de opslagspanning

Draai de ventieldop na het oppompen of na het controleren van de bandenspanning vast. De dop zorgt er namelijk voor dat het ventiel schoon en luchtdicht blijft.

Neem bij een horizontale montage op de grond de volgende (MICHELIN raadt deze methode overigens af omdat er geen zicht is op het aanbrengen van de onderste hiel) voorzorgsmaatregelen in acht:

Pomp de band in eerste instantie niet boven een maximale druk van 0,7 bar (10 psi) op (met het oog op de luchtdichtheid);

Til de band en de velg samen op en plaats deze in een veiligheidskooi. Wanneer geen kooi aanwezig is, laat de band met de bovenkant tegen een muur leunen, maar nooit tegen een deur of dunne wand;

Volg de instructies op voor verticale montage (afbeeldingen 1, 2 en 3)

Opmerking: Alle radiaalbanden die bij een lage bandenspanning worden gebruikt, moeten op velgen van goede kwaliteit worden gemonteerd.

Ingebruikname

Voor het transport van machines (via de weg, het spoor of per boot), adviseren wij om de landbouwbanden op te pompen tot 1,8 bar (26 psi) om eventuele beschadiging door bevestigingssystemen te voorkomen.

Bij het in gebruik nemen van de landbouwmachine is het absoluut noodzakelijk om de bandenspanning te controleren en aan te passen aan de te dragen lasten en aan de feitelijke gebruiksomstandigheden.

Montage en demontage van een landbouwband (NL)

MICHELIN - TRAINING - Tire fitting and removing method (EN)

STAY TUNED

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de Michelin-landbouwbanden.
#positivecycle

Door mijn e-mailadres op te geven en op "Stuur mij nieuws" te klikken, ga ik ermee akkoord marketingmails van Michelin te ontvangen. U kunt op elk moment weer uitschrijven. Klik hier voor meer informatie over de wijze waarop Michelin uw persoonsgegevens verwerkt en uw rechten. De velden met een * zijn verplicht om uw verzoek te kunnen verwerken.

common.error.invalidField:This field is invalid
0/200
Landbouwer Landbouwbedrijf Bandenhandelaar Machinehandelaar Overige
common.error.invalidField:This field is invalid

U wilt een advies? U hebt nog vragen? U wilt dat wij u bellen?
Vul het formulier in en ons team zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.

U gebruikt een verouderde versie van de Web Browser

Deze website ondersteunt de browser niet dat u momenteel gebruikt. Dit betekent dat sommige functies niet naar behoren zullen werken. Dit kan resulteren in vreemde gedragingen tijdens het surfen op de website.

Gebruik of upgrade / installeer een van de volgende browsers om volledig gebruik te kunnen maken van deze website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+