Background Michelin truck tyre mounted Help and Advice
pneu michelin monté sur camion
De basisbeginselen voor vrachtwagen- en busbanden
Inleiding tot het gebruik van banden
De keuze van een band moet in overeenstemming zijn met de wet en de aanbevelingen van de voertuig- of bandenfabrikant of van een officiële instantie (afmetingen, belastingsindex en snelheidsindex, structuur, enz.).
- U moet rekening houden met de omstandigheden waaronder de band zal worden gebruikt, zodat het prestatieniveau ervan voldoet aan de verwachtingen van de vervoerders.
- Als er wijzigingen worden aangebracht aan een origineel voertuigonderdeel, dan moet u controleren of de voorgestelde oplossing voldoet aan de huidige wetgeving en de eisen en aanbevelingen van de fabrikant (zie de geldende regelgeving in het land). In sommige landen moet het gewijzigde voertuig een administratieve goedkeuring krijgen.
- Tweedehands banden, gebruikte banden of banden die bij een ongeval betrokken zijn geweest, moeten vóór montage zorgvuldig door een expert worden gecontroleerd om de veiligheid van de gebruiker en de naleving van de geldende voorschriften te waarborgen (zie "Beste praktijken voor het monteren en oppompen van banden").
- Verkeerd gebruik van de band of een ongeschikte bandkeuze kan leiden tot voortijdige slijtage van sommige mechanische onderdelen.
Hoe kiest u de juiste band?
Om veilig en efficiënt te kunnen rijden, is het belangrijk om uw voertuigen te voorzien van de juiste banden en enkele selectierichtlijnen te volgen. Er zijn 4 stappen te volgen!
STAP 1: bepaal de juiste bandenmaat
- De voertuigfabrikant moet de bandenmaat goedkeuren en deze moet minimaal voldoen aan het maximale draagvermogen van de as.
- De voertuigfabrikant stelt het maximale draagvermogen van een as vast conform de geldende voorschriften. Als de as wordt voorzien van banden die een grotere belasting kunnen dragen, dan betekent dit niet dat u de door de fabrikant goedgekeurde capaciteit kunt overschrijden.
- Elke bandenmaat komt overeen met één of meer geschikte wielen, ook qua velgbreedte: zie de "Handleiding met standaarden" van ETRTO en/of de aanbevelingen van de voertuigfabrikant.
- Het monteren van een band op een niet-goedgekeurd wiel kan leiden tot: beschadiging van het wiel en/of de band, een onvoldoende contactoppervlak tussen band en weg en een abnormale belasting van de band die de veiligheid, het gedrag, de grip en de levensduur van de band kan aantasten.
NL segmentation
STAP 2: Bepaal het juiste bandengebruik
- MICHELIN's aanbod van banden voor bedrijfsvoertuigen bestaat uit zes bandenprogramma's die zijn ontworpen en aangepast aan elke bedrijfstoepassing. Deze banden helpen u om de bedrijfskosten te optimaliseren.
- Om de juiste band te selecteren, moeten we rekening houden met het type gebruik en de voordelen van elke serie.
STAP 3: Identificeer het juiste voordeel
MICHELIN-banden bieden voordelen al naar gelang de specifieke gebruiksbehoeften.
STAP 4: Kies het juiste loopvlakprofiel
Er zijn regels die gevolgd MOETEN worden bij de keuze van het loopvlakprofiel van uw banden.
NL positions
ANDERE AANBEVELINGEN
- Voor banden die op een stuuras zijn gemonteerd, mag u alleen de loopvlakprofielen "F" of "Z" gebruiken.
Deze loopvlakprofielen zijn ontworpen en vervaardigd om de specifieke spanningen en belastingen die op de stuurassen van motorvoertuigen worden uitgeoefend te weerstaan: belastingscapaciteit, speling bij dynamische lastoverdracht, verkeerd contact met de weg, asgeometrie, hoge kilometrage, enz. Wij raden u aan geen MICHELIN Remix-banden te monteren op de eerste stuuras van motorvoertuigen, inclusief loopvlakprofiel Z.
- Voor banden die op een aandrijfas zijn gemonteerd, mag u alleen de loopvlakprofielen "D" of "Z" gebruiken.
Loopvlakprofielen "D" zijn ontworpen om de specifieke spanningen en belastingen die op de aangedreven assen worden uitgeoefend te weerstaan: overbrengingen van motor- en remkoppel, dubbel gemonteerde banden, de hoogste asbelasting van de hele wegopstelling, enz.
Banden met loopvlakprofiel "Z" kunnen op aangedreven assen worden gemonteerd, maar gezien de spanningen op deze as biedt loopvlakprofiel "D" waarschijnlijk de beste prestatiebalans. Voor sommige toepassingen biedt loopvlakprofiel "Z" ook uitstekende prestaties bij gebruik op een aandrijfas: bijvoorbeeld in een stedelijke omgeving.
- Voor banden die op een traileras zijn gemonteerd, mag u alleen loopvlakprofielen "T" of "Z" gebruiken.
Deze loopvlakprofielen zijn ontworpen om de specifieke spanningen op trailerassen te weerstaan: statische en dynamische belastingen, verkeerd contact met de weg, hoge kilometrage op middenassen, enz.
Banden met loopvlakprofiel "T" hebben een belastingsindex en een snelheidsindex die geschikt is voor getrokken voertuigen (trailers of opleggers). Wanneer u banden met loopvlakprofiel "Z" monteert, controleer dan of de belastingsindexen en de snelheidsindex geschikt zijn voor de behoeften van de as.
MICHELIN-banden met loopvlakprofiel "T" in Europa zijn voorzien van de "FRT"-markering (Free Rolling Tyre), die door de ETRTO is gestandaardiseerd. Loopvlakprofiel "T" mag daarom nooit worden gebruikt op stuur- of aandrijfassen.
- De FRT-markering
De term FRT (Free Rolling Tyre) is gedefinieerd in ECE-reglement 54, punt 3.1.15.
Het opschrift "FRT" heeft betrekking op banden die speciaal zijn ontworpen voor trailerassen (en assen van andere motorvoertuigen dan voorstuur- en aandrijfassen). Dit reglement is van toepassing op alle nieuwe banden die in Europa worden gebruikt: dit betekent dat banden met FRT alleen worden goedgekeurd voor montage op trailerassen en niet voor montage op andere typen assen. MICHELIN brengt ook de FRT-markering aan op MICHELIN Remix-banden. Michelin kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van schade of letsel veroorzaakt door het gebruik van banden in strijd met hun aanbevelingen. Op de laatste, niet-aangedreven achteras van een motorvoertuig kan een 385/65 R 22.5 band met de FRT-markering worden gemonteerd.
NL tire markings
NL name of tyres
Picto tyre choice page 21 Help and Advice
Hebt u meer hulp en advies nodig?
• Bandenstructuur en functies
• De correcte bandenspanning
• Gebruiksadvies
• Regelgeving in Nederland
• Europese regelgeving
• Leer meer over het Europese label voor vrachtwagenbanden