
Agricultural tyre rotation for longer tyre life
Landbouwbandenrotatie voor een langere levensduur
SAMENVATTING:
WAT IS BANDENROTATIE?
Deze methode bestaat erin de banden te verwisselen naar verschillende posities op het voertuig om de slijtage en mechanische belasting gelijkmatiger te verdelen. In dit artikel bespreken we uitgebreid in welke situaties bandenrotatie een positief effect kan hebben en wat de voordelen zijn voor landbouwers.
Bandenrotatie voorbeeld 1: Tractoren
In sommige situaties kunnen de voorbanden van een tractor worden verwisseld om hun levensduur te verlengen. De voorbanden van een tractor kunnen van rechts naar links worden verwisseld.
In landen waar er aan de rechterkant wordt gereden, zal de rechterband het in het algemeen genomen zwaarder te verduren krijgen. Omdat de weg vaak lichtjes afloopt zodat water sneller kan worden afgevoerd, zal de rechterband naar deze helling afzakken.
Om de natuurlijke hellingsgraad van het wegdek te compenseren, zal de bestuurder lichtjes bijsturen zodat de tractor niet in de berm terechtkomt. Deze constante compensatie kan leiden tot ongelijkmatige slijtage, die zich vooral laat opmerken aan de rechterzijde van het loopvlak.
Bij intensief gebruik op asfalt en nadrukkelijke sporen van slijtage aan één zijde kunnen de voorbanden worden verwisseld, bijvoorbeeld door links en rechts om te wisselen.

Tyre rotation on tractors
Zo krijgt de rechterband het minder zwaar te verduren en zal deze gelijkmatiger verslijten, waardoor voortijdige vervanging van banden kan worden vermeden. Een gelijkmatige slijtage zal bovendien trillingen en lawaai helpen te verminderen, wat het comfort van de bestuurder ten goede zal komen.
Bandenrotatie voorbeeld 2: Dubbelluchtsysteem
Een ander voorbeeld is het dubbelluchtsysteem. Aangezien deze methode vooral wordt toegepast op het veld, zullen de banden minder belast raken door weggebruik en bijgevolg minder snel verslijten.
In sommige landen is het echter gebruikelijk om banden uit de dubbelluchtconfiguratie te verwijderen om andere taken, zoals transport, uit te voeren. De binnenste banden zullen zo echter wel meer worden gebruikt, wat kan leiden tot een ongelijkmatige slijtage. De buitenste banden zijn minder versleten en bijgevolg groter dan de andere: dit verschil in grootte zal de as meer belasten.
Het is aangeraden dat alle vier banden een gelijke mate van slijtage vertonen, zodat het dubbelluchtsysteem optimaal kan worden benut. Door de banden van positie te veranderen (de binnenste en buitenste banden omwisselen) kunt u ongelijkmatige slijtage tegengaan en hun levensduur verlengen. Dit beperkt ook de asbelasting, wat de stabiliteit van de tractor ten goede komt. Daarnaast zal de gelijkmatige slijtage van de dubbele banden de tractie verbeteren en het brandstofverbruik tijdens veldgebruik verlagen.
Bandenrotatie voorbeeld 3: Grote kniktractoren
In de VS en Brazilië zijn heel wat kniktractoren uitgerust met grote, dubbelgemonteerde banden.
Deze configuratie leidt meestal tot ongelijkmatige slijtage. Omdat deze tractors zo breed zijn, rijden de twee buitenste banden vaak op de rand van het wegdek. De slijtage zal dan ook vaak meer uitgesproken zijn op deze banden. In zulke gevallen kan bandenrotatie een goed idee zijn. Het verwisselen van hun positie (buitenkant/binnenkant) heeft een impact op de slijtage en levensduur.
Bandenrotatie voorbeeld 4: Telescopische verreikers
Telescopische vorkheftrucks, die steeds vaker worden ingezet op landbouwbedrijven, zijn veelzijdige machines die heel wat taken kunnen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld verwerkingsdoeleinden en wegtransport.
Sommige zijn voorzien van trekhaken om bijvoorbeeld stro te vervoeren en keren dan weer terug naar de weg. Deze machines worden dan ook blootgesteld aan intensief weggebruik. Tijdens verwerkingsactiviteiten worden ze bovendien ook vaak ingezet op een schurende ondergrond.
Tegenwoordig is er heel wat beton en asfalt te vinden op landbouwbedrijven. Door vaak op deze oppervlaktes te moeten manoeuvreren, kunnen de voorbanden sneller verslijten aangezien deze zwaarder worden belast.

Tyre rotation on telescopic forklifts
Aangezien de voorbanden even groot zijn als de achterbanden, kunt u ze met elkaar verwisselen wanneer u merkt dat het evenwicht tussen de voor- en achterzijde lichtelijk uit balans is - dit gebeurt meestal halverwege de levensduur van de banden. In zulke gevallen zorgt bandenrotatie ervoor dat alle vier banden gelijkmatig verslijten en langer meegaan.
Bandenrotatie voorbeeld 5: Zelfrijdende sproeiers
Zelfrijdende sproeiers hebben een grote bodemvrijheid en smalle banden en zijn vaak voor- en achteraan uitgerust met gestuurde assen, wat kan leiden tot problemen met de uitlijning.
Het is niet ongebruikelijk dat u, als u achter deze voertuigen rijdt op de weg, opmerkt dat de vier wielen niet evenwijdig staan. Na verloop van tijd kunnen er problemen optreden met de uitlijning, wat op zijn beurt soms ongelijkmatige slijtage kan veroorzaken. Om dit probleem te verhelpen, is het niet ongebruikelijk om de banden kruiselings te verwisselen, aangezien de vier wielen in het algemeen genomen dezelfde grootte hebben. Deze methode compenseert deels de slijtage.
Conclusie
Bandenrotatie is een methode die het mogelijk maakt om de belasting op de meest versleten band te beperken door de minder versleten band bloot te stellen aan meer belasting, met als doel de levensduur van de banden te verlengen.
Wanneer uw banden sporen van onregelmatige slijtage vertonen, is het echter noodzakelijk dat u eerst de oorzaak achterhaalt. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een foute uitlijning gerelateerd aan een versleten kogelgewricht. Voordat u uw banden gaat roteren, raden we aan om eerst de uitlijning te controleren zodat u er zeker van bent dat er geen mechanische speling op zit.
Andere artikelen die interessant kunnen zijn voor u
Behoefte aan uitgebreider advies? Ontdek onze gids voor bandenonderhoud en -zorg