header 1

Vrachtwagenbanden herprofileren: de feiten op een rijtje

Gepubliceerd op 25 februari 2024 - 3 gelezen minuut(en)

Laten we om misverstanden te vermijden nagaan waarom herprofileren een oplossing biedt voor de economische en milieu-uitdagingen van de meeste transportbedrijven, ook met kleine wagenparken. Product Performance Data Manager Corentin Berger en Product Category Manager Pierre Montel van Michelin geven de nodige uitleg.

Herprofileerbare banden hebben een beperkte levensduur.

cta true false button false nl

Herprofilering kan het potentiële aantal kilometers van zowel nieuwe als vernieuwde MICHELIN Remix®-banden vergroten met gemiddeld 25%. Het herprofileringsproces is een cruciale stap om het aantal kilometers te optimaliseren en het volle potentieel van uw banden te benutten.

Vrachtwagenbanden herprofileren biedt substantiële besparingsmogelijkheden. Herprofilering van een originele MICHELIN-band (bij een resterende groefdiepte van 2-4 mm) en vervolgens nogmaals van een MICHELIN Remix-band levert in totaal een gecombineerde toename met 50% op van het aantal kilometers.

Levenscyclus band

levenscyclus band - nieuw

Door de levensduur van nieuwe MICHELIN-banden en vernieuwde MICHELIN Remix-banden telkens met 25% te verlengen bespaart u één vernieuwing per vier herprofileringen.

Vrachtwagenbanden herprofileren levert reële besparingen op.

cta true false button very true nl

De hele levensduur lang verlaagt de lage rolweerstand van de banden het brandstofverbruik en dus de CO2-uitstoot. Herprofileren gebeurt wanneer de rolweerstand van de band het laagst is, waardoor u tot 5% brandstof bespaart(1). Daarnaast vergroten geherprofileerde banden het aantal kilometers met 25% in de meest brandstofefficiënte staat.

Hoe kunt u makkelijk de impact op uw wagenpark meten?

Bij Michelin kunnen we u helpen om de nodige gegevens te berekenen, zoals de bespaarde grondstoffen en brandstof (en dus de CO2-verlaging), om de economische en milieuvoordelen duidelijk te maken van banden herprofileren en/of vernieuwen.

Geherprofileerde vrachtwagenbanden zijn minder veilig.

cta true false button false nl

Tijdens het herprofileren wordt met behulp van gespecialiseerd gereedschap een nieuw profiel aangebracht in de basisrubberlagen van nieuwe en  Remix-banden. Hierdoor vergroot de profieldiepte, zodat u opnieuw in alle veiligheid en met maximale grip de weg op kunt. Op nat wegdek zijn de grip en tractie van een geherprofileerde band ongeveer 10% beter dan bij dezelfde versleten band (2).

Ik kan elke vrachtwagenband vernieuwen.

cta true false button true but nl

Herprofileerbare vrachtwagenbanden van MICHELIN herkent u aan het symbool 'U' of het woord 'REGROOVABLE' op de zijkant. Michelin raadt aan om banden te herprofileren bij een resterende profieldiepte van 2-4 mm. Alle MICHELIN-banden beschikken over een herprofileringszone in het midden van de slijtagegraadindicator om een hoogwaardige herprofilering mogelijk te maken. Het is van groot belang dat het herprofileren gebeurt door een professional in overeenstemming met onze richtlijnen.

Hoewel Michelin aanraadt om de stuurasbanden van bussen en vrachtwagens te herprofileren, laten bepaalde landen het gebruik van geherprofileerde banden op de vooras niet toe.

Monitor the wear indicator of your truck tyre

What a wear indicator looks like ?


Herprofileren is goed voor het milieu.

cta true false button very true nl

Banden herprofileren verlengt de levensduur in de meest efficiënte toestand. Door te herprofileren verlaagt u de CO2-uitstoot met wel 1,1 kg/100 km per as(3).

Herprofileren leidt ook tot minder afval, omdat er door het verlengen van de levensduur minder grondstoffen worden gebruikt. Bovendien vermindert de uitstoot van fijnstoffen door slijtage, wat vooral bij nieuwe banden voorkomt.

Banden herprofileren valt moeilijk te organiseren.

cta true false button false nl

Om de onbeschikbaarheid van het voertuig tijdens het herprofileren te vermijden, raden we aan om voldoende banden in voorraad te hebben. Vier banden herprofileren duurt ongeveer 2,5 uur. Uw lokale dealer helpt u graag om de herprofilering op professionele manier uit te voeren.

Voor elke band zijn specifieke herprofileringspatronen beschikbaar om alles vlot te laten verlopen. Banden herprofileren zorgt voor meer grip en tractie, vergroot het potentiële aantal kilometers en verlaagt het brandstofverbruik.

Klaar om uw kennis te testen over loopvlakvernieuwing?

Laat u niet vangen door vooroordelen en lees ons artikel voor meer info over loopvlakvernieuwing.

Bronnen

(1) 5,6% brandstofbesparing: intern Michelin-onderzoek in Ladoux (France) in mei 2021 onder toezicht van DEKRA. Vergelijking van de nieuwe MICHELIN X® LINETM ENERGYTM Z2 en de D2 315/70 R 22.5 met dezelfde geherprofileerde banden (R 5 mm). De resultaten kunnen verschillen in reële gebruiksomstandigheden en afhankelijk van de weersomstandigheden, het wegdek, de bandenmaat en de rijstijl.
(2) Intern Michelin-onderzoek in Ladoux (2010) op een traject in gepolijst beton. De resultaten kunnen verschillen in reële gebruiksomstandigheden en afhankelijk van de weersomstandigheden, het wegdek, de bandenmaat en de rijstijl.
(3) Michelin-onderzoek op 1 miljoen banden verstrekt voor Michelin Remix-vernieuwing in 2008 en 2009. Het verschil in goedkeuringsgraad tussen vernieuwde geherprofileerde banden en vernieuwde niet-geherprofileerde banden is minder dan 0,2%.
(4) De samenstelling en het patroon van de  MICHELIN Remix-banden zijn grotendeels identiek aan die voor nieuwe MICHELIN-banden. Voor 90% van het MICHELIN Remix-bandenassortiment worden dezelfde mal en dezelfde materialen gebruikt als voor nieuwe MICHELIN-banden, wat kan leiden tot gelijkwaardige prestaties voor MICHELIN Remix-banden en nieuwe Michelin-banden. Interne evaluaties uitgevoerd door het Michelin Research and Technology Center op basis van klantenfeedback verzameld in Europa sinds 2015.

U gebruikt een verouderde versie van de Web Browser

Deze website ondersteunt de browser niet dat u momenteel gebruikt. Dit betekent dat sommige functies niet naar behoren zullen werken. Dit kan resulteren in vreemde gedragingen tijdens het surfen op de website.

Gebruik of upgrade / installeer een van de volgende browsers om volledig gebruik te kunnen maken van deze website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+